• Post category:Άρθρα
  • Reading time:2 mins read

Δεν έχω δει να λοιδορούν άλλη θρησκεία περισσότερο από τη Χριστιανική Ορθόδοξη Πίστη. Ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του. Ο κάθε άθεος με την άποψή του. Ο κάθε Χριστιανός με το Χριστό του και την Παναγία του. Ό,τι τον ενοχλεί και τον εκνευρίζει, η βλαστήμια λύση και απειλή.

Ένας παπάς κάνει κάτι ανήθικο, μας φταίει ο Χριστός. Ένας δεσπότης πάει με τρανς, κατηγορούμε τη θρησκεία. Ένας αρχιμανδρίτης παίρνει τα φακελάκια του, να ριχτεί στην πυρά η Εκκλησία. Ένας φανατικός καίει βιβλία, είναι κακός ο Χριστιανισμός. Βρέθηκε εξωγήινος, άρα εξωγήινος είναι κι ο Χριστός. Πεινάνε τα παιδιά από τις παγκόσμιες ανισότητες, σταυρώνουμε τον Εσταυρωμένο, πνίγονται οι μετανάστες από ανθρώπινα χεράκια, να το φορτώσουμε στο Θεό, έγκλημα και πόλεμος στον πλανήτη από τις βόμβες των ανθρώπων, φωνάζουμε πού είναι ο Κύριος… Την αρρώστια τη φορτώνουμε στο Θεό, το φάρμακο στον Άνθρωπο. Για τη διαφθορά και τα κολλητηλίκια των πολιτικών με τους αξιωματούχους της θρησκευτικής ηγεσίας, βρίζουμε το Χριστιανισμό, όταν ο ίδιος ο Χριστός μίλησε για Γραμματείς και Φαρισαίους!

Σταυρός

Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το θείο και το μεταφυσικό ας το ξεφτιλίσουμε. Να ικανοποιηθούν τα ζωώδη ένστικτά μας. Τα οποία όσο ταΐζονται με χολή τόσο δεν χορταίνουν. Μας ενοχλεί ο σταυρός που κάνουν οι νέοι μπροστά από την εκκλησία και όχι ο σταυρός που τους φορτώνουμε από την ημέρα που γεννιούνται. Μας δυσφορούν τα Μυστήρια επειδή πηγαίνει κόσμος και περιμένει υπομονετικά στις ουρές για να μυρωθεί ή να κοινωνήσει. Αλλά για τις ουρές στα νοσοκομεία και στις τράπεζες για τα αυτονόητα -που πλέον δεν έχουμε- σταματήσαμε να μιλάμε…

#πίστη

Συνηθίσαμε. Συνηθίσαμε τη σκατίλα. Συνηθίσαμε να έχουμε άποψη για γιατρούς και δικηγόρους, για ποδόσφαιρο και μπάσκετ, για μάστερ σεφ και αστροφυσική, για ποίηση και θρησκείες. Έχουμε άποψη παρά που έχουμε την τύφλα μας. Δεν ξέρουμε το σώμα μας. Δεν γνωρίζουμε τον κόσμο, τη γη, τους ωκεανούς, το σύμπαν. Όλα στηρίζονται σε μυστήριες και άγνωστες δυνάμεις. Νομίζουμε ότι είμαστε τεχνολογικά προηγμένοι. Έτσι νόμιζαν και οι άνθρωποι του 1600. Σίγουρα εξελιχθήκαμε. Συνηθίσαμε όμως τα θαύματα, τον ήλιο που μας λούζει καθημερινά, τη θάλασσα με την αλμύρα, τη φύση με τα χρώματα, τα πουλιά που πετούν ελεύθερα. Ξεχάσαμε τα θαύματα, τι σημαίνει να αναπνέεις τις όμορφες μυρωδιές της ζωής, να βλέπεις, να περπατάς, να συζητάς! Να διψάς και να έχεις καθαρό νερό, να πεινάς και να έχεις ζεστό φαγητό, να ξυπνάς και να βρίσκεσαι κάτω από μια σκεπή με τους δικούς σου δίπλα σου. Μα το κορυφαίο όλων τη δημιουργία της ζωής!

Θαύμα

Άλλο πράγμα τι διδάσκει ο Χριστός, άλλο τι πράττουν οι πιστοί και οι ιερείς της εκκλησίας. Άλλο είναι διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας και άλλο εσωτερική πίστη του καθενός μας. Άλλο είναι να ψάχνω και να ανακαλύπτω την αλήθεια και άλλο χωρίς να γνωρίζω να κοροϊδεύω οτιδήποτε δίχως να επιδιώκω το διάλογο. Άλλο πιστεύω και σέβομαι την άλλη άποψη και άλλο εξαναγκάζομαι να αποδεχθώ μια άλλη γνώμη.  Αλλά έχουμε άποψη για όλα. Επειδή κρατάμε ένα κινητό ή βλέπουμε έργα στην τηλεόραση. Επειδή τρυπήσαμε τη γη και βγάλαμε πετρέλαιο και χρυσό. Επειδή χύσαμε το αίμα πολλών, έχουμε άποψη λοιπόν. Χωρίς επιχειρήματα, χωρίς ουσία, χωρίς εποικοδομητική διάθεση και σκέψη. Ξεχνάμε βέβαια ότι όλοι αποτελούμε μέλη ενός βρώμικου και διεστραμμένου κοινωνικού συνόλου.

Πίστη

Δεν θες να νηστέψεις; Μη νηστεύεις. Δεν θες να πιστεύεις στο Θεό; Μην πιστεύεις. Θες να αγαπάς άλλο θεό ή κανέναν; Κάντο! Γιατί σε ενοχλεί ο άλλος που γουστάρει Χριστό και Ορθοδοξία; Που κάνει το σταυρό του και προσεύχεται; Γιατί σε ενοχλεί όταν η Εκκλησία προσφέρει αγάπη, ένα πιάτο φαΐ και θαλπωρή σε πλούσιους και φτωχούς; Α, δεν το ήξερες ότι προσφέρει; Δεν ήξερες ότι έχουν σωθεί άνθρωποι με την πνευματική ηρεμία που έχει δώσει; Με το καταφύγιο που άνοιξε όταν εσύ έκλεινες την πόρτα σου στον κάθε κατατρεγμένο; Το συνάνθρωπό που ήταν έτοιμος να αυτοκτονήσει και όλοι του γύριζαν την πλάτη, που δεν του στέρησε τη χαρά και την ελπίδα ο Χριστός και η Ανάστασή του. Η πίστη είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Και ας περισσεύει η υποκρισία των ανθρώπων.

Αφήστε μια απάντηση