• Post category:Άρθρα
  • Reading time:2 mins read

Ω, ανόητοι είστε Έλληνες; Τα βάλατε με τα θηρία, χύσατε το αίμα σας, χάσατε τις οικογένειές σας. Ραγιάδες των Οθωμανών, ποτέ υπόδουλοι στο πνεύμα, κυλήσατε στα χώματα για να ανακαλύψετε πατρίδα. Κι όταν σας πετσοκόβανε, για λευτεριά μιλάγατε, ξένοι, εχθροί και βολεμένοι φίλοι, τρελούς σας ονομάζανε, ξεβράκωτους, αχρείους.

Την πίστη για ελεύθερη αναπνοή σε ποτάμι, όρος και χωριό, τη χτίσατε στο κλάμα των παιδιών, στο λιθάρι που ξαποσταίνατε και στο σπαθί που έκοβε. Όλους τους αψηφήσατε μα πρώτα το φόβο, αυτό το θεριό. Η καρδιά μπροστά σας έσερνε όταν το μυαλό κινούσε για φευγιό. Μια μάχη άνιση, ένα όραμα που έγινε αληθινό!

Φιλική Εταιρεία

Πόνος και όλεθρος παντού, πώς έγινε το θαύμα; κοκκίνιζε το πράσινο, το γκρι, το μπλε, το μαύρο. Πόλεμος, τρόμος και χαμός, μοιρολόγια, πείνα, δίψα, κάποιοι τα πλούτη άφησαν για τη δική μας την πατρίδα. Σπαθιά και πυροβολικό των Τούρκων απλωμένα, κορμιά Ελλήνων έμπαιναν μπροστά να ανοίξουν μια ελπίδα και ας μην κατάφεραν ποτέ να δουν ελεύθερο τον τόπο, έδιωξαν όμως τη σκλαβιά με μιας, από του νου το θόλο.

1821

Μνήμη σε αυτούς που κράτησαν του Έλληνα τη φλόγα, που μόρφωναν το γένος μας με κόστος και κινδύνους. Φεραίος, Κοραής, Κοσμάς και άλλοι φωτισμένοι, μάταια τους πολεμήσαν οι εχθροί. Τα θεμέλια που βάλανε, ρίζωσαν βαθιά στο χώμα και όπου υπήρχε πέτρα ελληνική! Έτσι βγήκαν τα χρόνια τα βαριά, σβήσαν τα τετρακόσια, όπως ο ήλιος δύει στο βουνό και ανατέλλει στο γυαλό.

Μπουρλοτιέρηδες

Δόξα, τιμή παντοτινή στη Φιλική Εταιρεία και σε όλους τους αγωνιστές που κανείς μας δεν τους ξέρει. Κολοκοτρώνη μάτωσες, Νικηταρά τυφλώθηκες, μα δεν σας ένοιαξαν ούτε τα βόλια των εχθρών ούτε τα παγωμένα σίδερα της φυλακής των φίλων. Διάκο εσύ σουβλίστηκες και η Μπουμπουλίνα χάρισε όλη της την περιουσία. Κι αν ο Παπαφλέσσας έγινε θυσία στου Ιμπραήμ τον τρομερό στρατό, εσύ Μιαούλη τους πυρπόλησες, Ελλάδα βροντοφώναξες, μαζί με τον Κανάρη που άναψε λίγο φυτίλι ακόμα. Κι ο Καποδίστριας προστάτεψε ολόκληρο τον Αγώνα, μέχρι που έπεσε νεκρός από προδότη χέρι…

Καποδίστριας Ιωάννης

Έλληνες ήρωες, κάποιοι προύχοντες του σήμερα δεν θέλουν να σας αναγνωρίζουν, με διάφορες προφάσεις, παρόλο που ελεύθεροι γιορτάζουμε, με αλήθειες και με μύθους. Γίνεται λίγο μακρινό, σαν παραμύθι δίχως χρόνο. Δεν θέλουνε παρέλαση, σημαία γαλανόλευκη με τον σταυρό να στέκει. Φοβούνται αντιδράσεις, ζητώντας να ξεχάσουμε, να διαγραφεί η ιστορία, απόλαυση η ασυδοσία… Μας λένε για τα γήπεδα, για τα τούρκικα τα σήριαλ, για φόρους και χαράτσια και στις πλατείες να μας εκμεταλλευτούν ενώ χασκογελάνε. Και μια νέα σκλαβιά να καθιερωθεί με άβουλους πολίτες. Κούφιοι αγώνες και πολιτικοί, λόγια και δώρα χαζά για την ψυχή, υπέροχα όμως για το σώμα, όταν ανέξοδα πάει και τα φορεί.

Εφιάλτης

Η αυταπάρνηση και το φιλότιμο, η θυσία για μια ενιαία σημαία και η πίστη, η συνεργασία (με εμφύλιες συρράξεις και προβλήματα) και η οργάνωση (με τα πολλά ανοιχτά θέματα και τις διαμάχες) έδωσαν νόημα -στην ανοησία- κάποιων τρελών του 1821 και μας χάρισαν την ελευθερία. Εμείς που έχουμε τα περισσότερα έτοιμα τι μπορούμε να προσφέρουμε;

Αφήστε μια απάντηση