Αρκετά χρόνια πριν, ένα αγόρι βρέθηκε με μια μελόντικα (αερόφωνο πληκτροφόρο) στα χέρια του και αφού την περιεργάστηκε, άρχισε να αποδίδει με πιστότητα τη μουσική των τραγουδιών που άκουγε στο ραδιοφωνάκι της εποχής! Μεγαλώνοντας, αντικατέστησε τη μελόντικα με ένα πιάνο, πρόσθεσε την κιθάρα και τη φυσαρμόνικα και ερμηνεύει πλέον -με την ιδιαίτερη φωνή του- τα τραγούδια του, με στίχους, σύνθεση και ενορχήστρωση δική του! Ο τραγουδοποιός Μιχάλης Τσακίρης βρίσκεται στο Lifonomy, θυμάται με νοσταλγία τα πρώτα του βήματα και όνειρα και συζητάμε για μουσική και ζωή!

Μιχάλη σε καλωσορίζω στο Lifonomy! Γιατί «παιδί» τώρα;
Καλώς σας βρήκα! «Παιδί» τώρα γιατί παιδί πάντα! Προσπαθώ, δηλαδή, πάντα να διατηρώ μέσα μου στοιχεία παιδικής αθωότητας κι όσο μπορώ και ανεμελιάς. https://www.youtube.com/embed/8KZs82dHtTE?version=3&rel=1&showsearch=0&showinfo=1&iv_load_policy=1&fs=1&hl=el&autohide=2&wmode=transparent

Πού μεγάλωσες; Ποιες οι σπουδές σου;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Σε ηλικία 7 ετών ξεκίνησα σπουδές κλασικού πιάνου στο Εθνικό Ωδείο. Στην εφηβεία αυτοδίδακτος άρχισα επίσης να παίζω ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα. Μετά το Λύκειο σπούδασα Μουσική Τεχνολογία, Ηχοληψία και Μουσική Παραγωγή.

Τι σε ώθησε στη μουσική και στο τραγούδι;
Η ανάγκη της έκφρασης. Γενικά από μικρός ήμουν αρκετά κλειστός σαν χαρακτήρας, ντροπαλός και σχεδόν καθόλου εκδηλωτικός. Οπότε η μουσική και το να γράφω τραγούδια ήταν σχεδόν η μόνη διέξοδος στο να εκφράσω αυτά που ένιωθα. Προφανώς για αυτό και όλα τα τραγούδια μου είναι βιωματικά.

Μιχάλης Τσακίρης5

Αγαπημένη σου έκφραση;
Μην κάνεις ποτέ αυτό που δεν θέλεις να σου κάνουν!

Αν και το άλμπουμ ονομάζεται «Το παιδί» αποτελεί μια ώριμη και ολοκληρωμένη δουλειά. Πες μου περισσότερα.
“Το παιδί” είναι ένας δίσκος όπου ήθελα να συνυπάρχουν τα στοιχεία και της ωριμότητας αλλά και της παιδικότητας, κάτι που είχα επίσης κάνει και στον προηγούμενο δίσκο μου. Με αυτό ως βάση γράφτηκαν και επιλέχτηκαν τα τραγούδια που μπήκαν στο δίσκο. Πρόκειται για 9 βιωματικά τραγούδια όπου το καθένα περιγράφει και μια μικρή αληθινή ιστορία. https://www.youtube.com/embed/BWZEHV9whPY?version=3&rel=1&showsearch=0&showinfo=1&iv_load_policy=1&fs=1&hl=el&autohide=2&wmode=transparent

Μίλησε μου για τα σημεία σταθμούς της καριέρας σου και τις συνεργασίες σου…
Εκ των πραγμάτων, κάθε δίσκος μου με περνάει από πολλούς σταθμούς, με αφετηρία τη στιγμή κυκλοφορίας του και τερματικό σταθμό τη στιγμή που θα ξεκινήσει η παραγωγή του επόμενου δίσκου. Σε όλη αυτή τη διαδρομή κάθε φορά συναντώ αξιόλογους συνεργάτες στους οποίους είμαι ευγνώμων.

Μιχάλης Τσακίρης8

Μιχάλη θέλω τη γνώμη σου για
το τσιγάρο: ως πρώην καπνιστής μπορώ να πω ότι είναι μια κάκιστη και ύπουλη συνήθεια που δεν προσφέρει τίποτα… δεν το θεωρώ καν απόλαυση.

το ποτό: με μέτρο δεν κάνει κακό, είναι γνωστό ότι ένα με δύο ποτηράκια πολλές φορές κάνουν και καλό. Αντιθέτως όταν ξεπεραστεί το μέτρο, το ποτό αποτελεί ίσως την πιο δυνατή εξάρτηση. Προσωπικά, δεν πίνω καθόλου αλκοόλ.

τα ναρκωτικά: ίσως ό,τι πιο καταστροφικό και επικίνδυνο για τη νεολαία κι όχι μόνο… Μια μεγάλη πληγή της κοινωνίας που για ευνόητους λόγους εσκεμμένα δεν αντιμετωπίζεται.

την αγάπη: υπάρχουν διάφορες μορφές αγάπης που είναι όμως όλες το ίδιο σημαντικές. Ένας άνθρωπος που έχει δεχτεί άφθονη αγάπη στη ζωή του το πιο πιθανό είναι ότι θα γίνει κι αυτός το ίδιο γενναιόδωρος και δοτικός προς του άλλους.

Μιχάλης Τσακίρης1

τον έρωτα: το μόνο σίγουρο ότι είναι μια σειρά από ανάμεικτα συναισθήματα. Στην αρχή νιώθεις όμορφα. Το πόσο θετική ή όχι μπορεί να είναι η εξέλιξη δεν είναι στάνταρ αλλά δεν έχει και τόσο σημασία γιατί έτσι κι αλλιώς είναι κάτι που δεν το επιλέγεις ούτε το ορίζεις… οπότε το μόνο που σου μένει είναι να το ζήσεις!

τη φιλία: η αληθινή φιλία είναι ανεκτίμητο δώρο. Αρκετές φορές στη ζωή μου, άνθρωποι που γνώριζα λίγο αποδείχτηκαν αληθινοί φίλοι και επίσης αρκετές φορές άνθρωποι που για πολλά χρόνια πίστευα ότι ήταν φίλοι με απογοήτευσαν. Μεγαλώνοντας έμαθα να ξεχωρίζω – διαχωρίζω την αληθινή φιλία από την απλή παρέα.

την οικογένεια και το γάμο: για μένα η οικογένεια είναι από τους πιο σημαντικούς θεσμούς της κοινωνίας. Αν και δεν είμαι παντρεμένος κι ούτε έφτασα ποτέ κοντά στο να παντρευτώ, δεν τον απορρίπτω.

τη Θρησκεία και Πίστη: είμαι άνθρωπος της πίστης, χωρίς ακρότητες και φανατισμούς. https://www.youtube.com/embed/JBex-i6WSm4?version=3&rel=1&showsearch=0&showinfo=1&iv_load_policy=1&fs=1&hl=el&autohide=2&wmode=transparent

Μιλάμε τα τελευταία χρόνια για κρίση στην Ελλάδα. Πώς την καταλαβαίνεις και την εννοείς;
Την αντιλαμβάνομαι όπως ο κάθε άνθρωπος που δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλο του ή πίσω από συμφέροντα. Δεν είναι μόνο οικονομική η κρίση αλλά και κοινωνική και ταξική. Ένας οικονομικός και ταξικός παγκόσμιος πόλεμος. Όλο αυτό μας έχει πάει δεκάδες χρόνια πίσω, σε όλα τα επίπεδα, και φοβάμαι ότι θα μας πάει ακόμα πιο πίσω.

Μιχάλη μπήκες μικρός στη μουσική βιομηχανία, τι έχεις αποκομίσει ως καλλιτέχνης όλα αυτά τα χρόνια;
Πολλά… και όμορφα και άσχημα. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, πολλές όμορφες και έντονες συγκινήσεις αλλά και κάποιες δυσκολίες και απογοητεύσεις που όμως τώρα λέω ότι ίσως να ήταν και για καλό. Χρήματα σίγουρα δεν έβγαλα, παρόλα αυτά νιώθω καλά και αρκετά γεμάτος.

Μιχάλης Τσακίρης9

Τι μπορεί να δώσει η μουσική στη σημερινή εποχή;
Ειδικά στη σημερινή εποχή η μουσική έχει πολλά να δώσει και στον αυθεντικό καλλιτέχνη, που έτσι κι αλλιώς η μουσική είναι τρόπος ζωής για αυτόν, αλλά και στον απλό ακροατή που αυτή την εποχή την έχει ακόμα πιο πολύ ανάγκη… Νομίζω ότι είναι το πιο αποτελεσματικό αντίδοτο στην κρίση που βιώνουμε.

Οι δικοί σου στόχοι;
Να καταφέρνω να συνεχίσω να κάνω μουσική με μεράκι αλλά και πείσμα, κόντρα στις δυσκολίες που μπορεί να υπάρχουν.

Μιχάλη σε ευχαριστώ για την όμορφη συνέντευξη!

Μιχάλης Τσακίρης4

Φτάνοντας τους τρεις προσωπικούς δίσκους, με πιο πρόσφατο «ΤΟ ΠΑΙΔΙ», ο Μιχάλης Τσακίρης με υπέροχα τραγούδια, γεμάτα δυνατά συναισθήματα και βιώματα, μας κατευθύνει σε έναν κόσμο σεμνό, λιτό, εκεί που επικρατεί η καλή παρέα, το αυθόρμητο γέλιο, η αγάπη και η μαγεία των όμορφων μικρών στιγμών της ζωής!

Αφήστε μια απάντηση